Jdi na obsah Jdi na menu
 


Memoriál Jiřího Smoly VI.-X. ročník

14. 5. 2008

Memoriál Jiřího Smoly pošesté                                                                         (Mod. 85/5/29)

     Úplnou novinkou letošního Memoriálu J.Smoly bude další rámcová soutěž: Neděláme si iluze, že se samokřídly F1A přijedou soutěžit desítky modelářů, nicméně očekáváme, že nás příznivci této kdysi vcelku oblíbené kategorie potěší neobvykle vyhlížejícími modely a hlavně jejich výkony.

VI. ročník Memoriálu Jiřího Smoly  letiště Kladno, 8.září 1985            (Mod. 86/1/8)

     Průběh memoriálu ozvláštnila soutěž samokřídel F1A. Klání  letounů bez vodorovných ocasních ploch se stalo společenskou záležitostí: na Kladně byly k vidění i stroje  těch, kteří tentokrát ještě soutěžit nemohli (Jiří Kalina, Eva Spálená), hlásili se i soutěžící na příští ročník (Antonín Alfery). Od prvních startů bylo jasné, že se o vítězství rozhodne mezi rychnovským Svatoplukem Lesařem a pyšelským Janem Spáleným. V průběhu soutěže oběma modely ulétly – jak Lesařův systému Hintermann, tak Spáleného Bluesman třetí generace, ale byly obětavou, i když náhodnou návratovou službou nalezeny, Bluesman o něco dřív, takže zvítězil Jan Spálený před Sv. Lesařem, který se tak stal nejúspěšnějším účastníkem memoriálu (v kategorii CO2 zvítězil). Nejzajímavějšího bezocasníka – čisté létající prkno – předvedl Vl. Hadač: škoda, že soutěž nedokončil pro ulomení životně důležité svislé ocasní plochy. Letos ale převládali šípové modely, s nimž létal i třetí v pořadí O.Kasal z Pyšel. Nicméně staronová kategorie příjemně ožívá a příští ročník soutěže bude jistě ještě přitažlivější.

Výsledky: 1.J.Spálený, Pyšely 330s

Memoriál Jiřího Smoly 1986 (VII.ročník) - letiště aeroklubu Kladno, 7.září 1986                                           (Mod. 86/11/10)

     V rukou devíti soutěžících jsme napočítali sedmnáct samokřídel kategorie F1A. To je renesance kategorie, která neodmyslitelně dotváří svět volného letu. Díky nadšencům, jako jsou pyšelští Spálený či Kasal, rychnovský Lesař a další, získávají volně létající křídla opět vážnost, která jim náleží. Zajímavé konstrukce? Všechny…Devět modifikací Spáleného Bluesmana, dvakrát RV-11 R.Vahaly, Kasalův Netopýr (byl vidět 17 minut, než ulétl), dvě shodná, agresivně vyhlížející a agresivně vystřelovaná křídla slánského ing.Krajce a dva stroje s dopřednými šípy. Pražský Martin Slíva s nevšení koncepcí Ginalského Racka ještě trochu zápasil, ale moravský tandém Miroslav Kuba a ing. A.Alfery si vedl s „opačným“ samokřídlem přesvědčivě. V.Müllerovi a zmíněnému duetu se navíc podařilo ze svých strojů sportovní náčiní – mající polystyrénové modely, zhotovené tudíž s minimálními materiálovými i časovými investicemi, a přesto odolné, spolehlivé a výborně létající. Chybělo jen pověstné Hadačovo prkno Minicheckmate, které jeho provozovatel zaryl při letním tréninku do jihočeské louky. Přestože je neopravil, stal se zarytým příznivcem kategorie, která se už stala samozřejmou součástí memoriálu, věnovaného památce zakladatele našeho časopisu.

Výsledky: ž. 1. V.Müller, Pyšely, 279s. 2. F.Spálený, Pyšely, 221s. 3.M.Slíva, Praha, 77s

s. 1. J.Spálený, Pyšely, 290s. 2., Sv.Lesař, Rychnov, 241s. 3., M.Kuba, Brno, 191s 

Obrazek

VIII. ročník Memoriálu Jiřího Smoly  -Velká Dobrá, 6. září 1987                                                         

(Mod. 87/11/8)Obrazek

     Účast dvaceti vyznavačů samokřídel byla pro nás milým překvapením. Kromě tradičních zástupců pyšelské školy tentokrát přijelo i šest žáků z Berouna. Počínali si velmi dobře, ale nakonec je pyšelský Filip Spálený přelétal. Jeho vítězství alespoň troch utěšilo zármutek loňského seniorského vítěze Jana Spáleného, jemuž se letos nedařilo. Honza však uspěl v odhadu kvalit soupeřů – na VII.ročníku tvrdil, že letos zvítězí polystyrénové samokřídlo ing.M.Kuby, což se také díky bezchybnému výkonu jeho majitele stalo. Na druhou příčku se probojoval pyšelský V.Müller, jež po loňském vítězství v žákovské kategorii potvrdil roli favorita. Navíc jako zajímavost předvedl malé sifonové samokřídlo, či spíše samokřidélko, s nímž si však za sílícího větru nezalétal. Zahraniční účasníci přijíždějí na memoriál již od prvního ročníku, ale host se samokřídlem přijel poprvé. Štíhlému křídlu Milko Ganova ze Sofie však „čerstvé ovzduší“ příliš nesvědčilo a tak se nejvzdálenější účastník mezi nejlepší neprobojoval.

Výsledky: ž 1. F.Spálený, Pyšely, 222s. 2. J.Sanaistr, Beroun, 213s. 3., L.Stahl, Beroun, 201s

s 1. M.Kuba, Brno IV, 378s. 2. V.Müller, Pyšely, 359s. 3., O.Kasal, Pyšely, 353s

(M.Salajka, z.m.s.R.Čížek, J.Suchomel)

Obrazek

IX. Memoriál Jiřího Smoly   - Velká Dobrá, 4.záříObrazek 1988

 (Mod. 88/11/29)

     Modeláři, kteří se alespoň okrajově zajímají o volná samokřídla, zarytí bezocasníci i jen příznivci kategorie F1A/Sa se asi v nejhojnějším počtu setkávají právě na Memoriálu J.Smoly. Letos to platilo dokonce dvojnásob, neboť koncem září se na tradičním setkání veteránů ve Velké Dobré soutěž samokřídel pro nepřízeň počasí nekonala.

     Na smolovském trávníku – ale i vysoko nad ním – svítilo v neděli 16 samokřídel, z toho tři létající prkna, tři bezocasníci se zápornou šípovitostí křídel a deset klasických samokřídel. Tuto různorodou sbírku oživilo devět soutěžících ze čtyř tuzemských klubů, zahraniční konkurence tentokrát chyběla.

     Za zmínku stojí záporník ing. A.Alferyho a zvláště pak modlé prkno V.Mülera, jež létalo výrazně nejlépe a jenom zbrklost jeho majitele mu znemožnila zvítězit. Nakonec byla úspěšná typická klasická samokřídla v rukou rozvážných modelářů, jakými jsou oba Spálení a ing.M.Drnec.

Výsledky:  1. J.Spálený, Pyšely, 324s. 2. V.Müller, Pyšely, 319s. 3. ing.M.Drnec, Rosice, 251s. 4. F.Spálený, Pyšely, 242s. 5. P.Pištěcký,  Kunovice, 238s

(M.Salajka PM aj.Suchomel)

 Setkání modeláře s modeláři    

40. ročník Modeláře a X.ročník Memoriálu J.Smoly                  (Mod.89/12/3)

Obrazek     Smolovská soutěž samokřídel je prestižní záležitostí modelářů, kteří se rozešli s VOP: svý způsobem supluje mistrovství v této kategorii a je pro zúčastněné vrcholem celoročního snažení. V tvrdých podmínkách letošního ročníku se lety samokřídel těšili i značnému zájmu ostatních modelářů (… to je neuvěřitelné, jak ti ptáci stabilizuji v poryvech – jako by je někdo řídil…- J. J.Suchomel, státní trenér RC V2). Z tréningových startů před soutěží se dalo usuzovat, že soutěž bude snadnou kořistí mého větrného speciálu ABUBU 02. Po nedorozumění s pomocníkem jsem ale svůj stroj zrušil, a tak ing. Kuba z Brna nezaváhal a slavně zvítězil s krásným samokřídlem se záporným šípem z rodiny polystyrénových Švagrů. Třetím mužem „na bedně“ byl Oldřich Kasal u Pyšel, který jako jediný z medailistů použil model klasického uspořádání s kladnou šípovitostí křídla. Při pohledu na prošlých pět ročníků soutěže je skóre souboje obcí Pyšely a Brno o příčku nejvyšší 3:2.

Výsledky: 1. M.Kuba, Brno IV, 373s. 2. J.Spálený, Pyšely, 361s. 3. O.Kasal, Pyšely, 329s

(Jan Spálený)

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář